G-4SVPJCLT0J ANADOLUHABER

Mukaddes Miras” Sergisi, 16 Nisan'da Erzurum'da Açılacak

Mukaddes Miras” Sergisi, 16 Nisan

Mukaddes Miras” Sergisi, 16 Nisan'da Erzurum'da Açılacak

Diyanet İşler Başkanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, Kutlu Doğum Haftası kapsamında açılacak sergide, özel koleksiyonlardan seçilmiş 99 el yazması Mushaf-ı Şerif sergilenecek.

Diyanet İşleri Başkanlığı‘nın himayelerinde İslam Kültür Sanat Platformu'nun katkılarıyla gerçekleştirilen sergide, Kuzey Afrika‘dan Çin‘e,Hindistan‘dan Moğolistan‘a bütün İslam coğrafyasında kaleme alınmış pek çok Mushaf ilk kez geniş kitleler tarafından görülebilecek.

Tarihin farklı dönemlerine ait el yazması Mushafların farklı coğrafyalara ve hat ekollerini yanıstması bakımından önem taşıyan sergide, İslam hat sanatında ekol kabul edilen Şeyh Hamdullah, Cafer-i Baysunguri Tebrizi, Hafız Osman, Mehmet Emin Rüşdi ve Hafız Mustafa Şevki gibi önemli isimlerin eserleri de bulunuyor.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez‘in katılacağı bir törenle açılacak sergini sanat danışmanlığını, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ali Rıza Özcan üstleniyor.

-Sergide yer alanlar

En yeni tarihli Kur'an-ı Kerim'in 1892 tarihini taşıdığı sergideki en eski Kur'an-ı Kerim sayfaları 9-10. yüzyıllarda yazıldı. Kufi, muhakkak, mağribi, reyhani, sülüs, nesih ve gubari yazı çeşitleriyle yazılmış mushafların yanı sıra Abbasi, Memluk, Osmanlı, Selçuklu, Akkoyunlu-Türkmen, Safevi ve Kaçar dönemlerine ait eserler sergilenecek.

Sergide, ağırlıklı 16-19 yüzyıllara ait Osmanlı dönemi eserleri bulunurken, parşömen, bez ve kağıt üzerine yazılmış nüshalar, tomar, sancak ve kitap formatıyla ziyaretçilere sunulacak.





Anahtar Kelimeler: 0
  • Perşembe 16.3 ° / 8.2 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Cuma 13.1 ° / 7.3 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Cumartesi 12.7 ° / 4.3 ° Orta kuvvetli yağmurlu